Канада Відкриває Кордон Для Тимчасового Проживання  Біженцям України

Друзі,

Учора (17 березня 2022 року) уряд Канади зробив заяву на своєму вебсайті. Перекладаю та доношу інформацію для тих, кому вона буде корисною.


Канада відкриває кордон для тимчасового проживання, щоб прийняти тих, хто тікає від війни в Україні. Программа називається “CUAET”.

З CUAET українці та найближчі члени їх сімей будь-якої національності можуть перебувати в Канаді як тимчасові резиденти до 3 років. Заявники, які перебувають за кордоном, повинні подати онлайн-заявку на візу в Канаду та надати свої біометричні дані (відбитки пальців і фотографію). Заявникам пропонується подавати заявку на 3-річний відкритий дозвіл на роботу одночасно з подачею заявки на візу. Цей дозвіл дозволить їм працювати в Канаді. Відповідно до цієї спеціальної програми, багато звичайних вимог, пов’язаних із звичайною візою або дозволом на роботу, були скасовані. Учні початкової та старшої школи можуть зареєструватися та почати відвідувати школу одразу після прибуття до Канади, а будь-хто, хто бажає навчатися на вищому рівні, може подати заявку на отримання дозволу на навчання один раз на канадській землі.

Заявники, які не мають дійсного паспорта, все одно можуть подати заявку, а відділ імміграції, біженців та громадянства Канади (IRCC) видасть єдиний проїзний документ у кожному окремому випадку, якщо це необхідно.

Українські працівники, студенти та гості та члени їхніх сімей, які вже перебувають у Канаді, також виграють від цих заходів. Вони можуть подати заявку на продовження свого статусу відвідувача або дозволу на роботу на 3 роки, подати заявку на отримання нового дозволу на роботу чи навчання або продовжити свій існуючий дозвіл. IRCC відмовиться від усіх зборів за подання заявки на дозвіл на роботу або навчання.

Щоб полегшити навантаження на заявників, IRCC відмовляється від усіх зборів за заявки на ці програми.

Уряд Канади також закликає роботодавців, які бажають підтримати українців пропозиціями працевлаштування. Job Bank працюватиме з місцевими організаціями та роботодавцями, щоб допомогти їм налагодити зв’язок з українцями, які шукають роботу у своїх громадах. Ми також обговорюємо з партнерами, зокрема провінціями та територіями, бізнес-спільнотою, українсько-канадською громадою та організаціями поселень, як найкраще підтримати тих, хто прибуває з України, і незабаром буде доступна додаткова інформація. 

Українці та члени їх сімей звільнені від вимог Канади щодо вакцинації проти COVID-19. Однак вони повинні відповідати всім іншим вимогам охорони здоров’я для подорожей, таким як карантин і тестування. 

ФАКТИ

  • Заявки на візу можна подати онлайн з будь-якої точки світу. Біометрію можна здати в будь-якому візовому центрі (VAC) за межами України. VAC відкриті в Молдові, Румунії, Австрії та Польщі, а також існує розгалужена мережа VAC по всій Європі.
  • На додаток до нашої вже існуючої мережі VAC, ми працюємо над створенням додаткових місць збору біометричних даних та збільшенням потужності в існуючих за потребою, наприклад, у Кишиневі. Наприклад, до мережі Visa Application і представництв у Варшаві, а також у Відні та Бухаресті було додано додаткові біометричні можливості. Клієнти повинні відвідати веб-сайт VAC, щоб знайти найближчий пункт обслуговування.
  • У стандартних випадках CUAET сприятиме швидкій обробці електронних візових заяв протягом 14 днів з моменту отримання повної заяви.
  • Усі заявники на візу пройдуть стандартну перевірку та ретельно перевіряться перед приїздом до Канади.
  • CUAET – це шлях тимчасового проживання, а не потік біженців.
  • Ті, хто бажає іммігрувати до Канади назавжди, можуть подати заявку на постійне проживання за різними імміграційними програмами та потоками. IRCC також розробляє спеціальний потік постійного проживання для возз’єднання сімей.
  • IRCC створив спеціальний канал обслуговування імміграційних запитів в Україну, доступний для клієнтів як у Канаді, так і за кордоном за номером 613-321-4243, приймаючи дзвінки. Клієнти можуть додати ключове слово «Ukraine2022» до кризової веб-форми IRCC зі своїм запитом, і це буде пріоритетним.
  • Роботодавці, які бажають підтримати українців через пропозиції працевлаштування, можуть зареєструвати доступні вакансії на веб-сторінці Job Bank Jobs for Ukraine. Job Bank — це безкоштовний двомовний веб-сайт, який надає роботодавцям доступ до тисяч потенційних працівників і пропонує безкоштовне та безпечне місце для розміщення оголошень про роботу.
  • Уникайте стати жертвою шахраїв. Плата за CUAET для українців та членів їх сімей не враховується. Тільки уряд Канади може запитувати особисту інформацію або вирішувати, чи маєте ви право на участь у CUAET. Немає агентів чи консультантів, які діють від нашого імені.
  • Спеціальні заходи для українців не вплинуть на розгляд заяв про надання біженців. Ми залишаємось непохитними у своїй прихильності вітати людей через наші урядові та приватні програми у справах біженців, включаючи прийом принаймні 40 000 афганських біженців.